Digitale Fotografie Vakantie

Godox AD 1200 Pro test

Stacks Image 3
Godox AD 1200 Pro, een bizarre flitser
Geschreven 24 oktober 2023
Koning , Keizer, admiraal… ofwel goed, beter en best. Deze test van de Godox AD 1200 Pro zal voornamelijk over kracht gaan. De flitsers van Godox zijn zonder uitzondering zeer goed en ook nog eens betaalbaar. Nou is dat bij deze hele grote flitser wel een opmerking waarbij een toevoeging gemaakt moet worden. De meeste mensen die dit lezen zullen waarschijnlijk nooit toekomen aan het kopen van de AD 1200 Pro, En dat komt dan voornamelijk door de prijs, maar als je echt heel veel power en flitskracht nodig hebt dan koop je wel deze flitser. Sterker dan deze flitser ga je niet vinden. Wat dat betreft is AD 1200 Pro een unieke flitser voor verhoudingsgewijs niet al teveel geld.
Stacks Image 13

Powerrrrrrrr...!!!!

Stacks Image 158
Misschien heb je al een AD 600 Pro dan kan het zijn dat je in bepaald eomstandigheden nog flitsvermogen tekort komt. 600 watt seconde is veel. van een Ad 600 Pro is al veel, maar als je tekort aan komt dan zijn er nog twee oplossingen. Of al je andere flitsers erbij pakken of een hele grote inschakelen als de Godox AD 1200 Pro, maar die moet je dan wel hebben. En als je hem niet hebt en je komt toch flits vermogen tekort dan heb je een probleem. Ik ga het uitleggen.

Voorbeeld:
Je staat buiten te flitsen en je komt tekort aan vermogen met je AD 600 Pro. Als je dan al je andere flitsers gaat bijplaatsen dan schiet dat niet heel erg op. Dat komt omdat de verhoudingen tussen je flitsers dan een te ongelijk zijn. 2x een AD 200 pro bijplaatsen op verschillende plekken schiet niet echt veel op. Het is wel weer 400 watt seconde erbij maar het staat niet lekker in verhouding met de AD600 Pro. Ga je de twee AD 200 pro's bundelen zoals ik beschreven heb op een andere pagina 2x1 AD 200 Pro dan komt er wel een goede verhouding tussen de op dat moment gebruikte flitsers. Heb je nog een AD 100 pro liggen en gebruik je die ook dan schiet dat ook niet echt op. De verhouding 600 watt tot 100 watt zorgt ervoor dat die AD100 Pro niet veel meer kan doen dan een klein beetje ergens een partij iets lichter maken. Dan houdt het echt wel op.

En daarom is het handig om ook een AD 1200 Pro te hebben. De verhoudingen met een AD 600 Pro komen minder scheef te liggen. Je gaat bijvoorbeeld geen AD 1200 Pro kopen als je één AD 200 Pro hebt. Dan heb je er minimaal twee nodig. Het gaat dus over verhoudingen en vermogens die met elkaar moeten kunnen samenwerken. De zwakste moet de sterkste een beetje kunnen volgen.

Hiernaast zie je de bediening unit van de AD 1200 pro. Dat is een kast van 25 centimeter hoog. 15 cm breed. En een paar kilo zwaar. Daarin zit ook een grote accu. Een zware Lithium Ion batterij. Goed voor zeker 300 x een maximale flitsen . En flits je met wat minder vermogen dan kun je er makkelijk wel 600 of meer flitsen uithalen. En heel snel flitsen voor wie er behoefte aan heeft.

Stacks Image 55

Flits unit met accu.

Aansluitingen

De meegeleverde flitskop die je hierboven al twee keer gezien hebt wordt middels een kabel aangesloten op de power unit. De meegeleverde kabel is gelukkig lang. 3,5 meter om precies te zijn. Dat is mooi en goed. Het betekent dat de flitser flink omhoog kan de lucht in. Dat gaat bij de AD 600 Pro bijvoorbeeld niet echt goed. Daar is de kabel veel te kort. Heel stom. Hier hebben de mannen van Godox beter over nagedacht. In beide units zit een fan voor koeling. In zowel de power unit als in de losse flitskop. Met zoveel vermogen krijg je meer warmte ontwikkeling en die moet afgevoerd worden door middel van twee fans.

Op de bovenstaande foto zie je de accu half eruit steken. Dit is een accu die ook mee mag in een vliegtuig. Er is nog een veel zwaardere versie accu maar die mag niet mee. Die vormt een te groot gevaar bij ongelukken of mensen met snode plannen in een vliegtuig. Het gaat namelijk over echt heel erg veel vermogen. Men heeft dus goed nagedacht bij Godox. Ik doe het voor alsnog met de minder zware uitvoering accu. En dat werkt heel erg goed. Vermogen zat en ook hiermee kun je makkelijk die 300 keer vol vermogen flitsen halen. Als het er niet meer zijn.
Stacks Image 114
Het gewicht van de power unit is niet mals. Die laat je ten alle tijden op de grond staan. De kabel is in het voorbeeld hierboven aangesloten en de kabel loopt door naar de flitskop. Godox levert er een keurige tas bij waardoor je ook buiten in weer en wind gewoon veilig doorgaan kunt gaan met flitsen. Ik hang hem wel vaker op aan de laagste knop voor het verstellen van het flitsstatief. Dan is het direct een heel goed contra gewicht om alles goed op zijn plaats te houden.
Stacks Image 118
Ik denk dat bijna geen enkele lezer deze manier van een flitser aansluiten kent. Vroeger, in de jaren 80 en daarvoor werd iedere studio flitser zo aangesloten. Altijd met zo'n scart. Daardoor heen loopt dus al het vermogen wat naar de flitskop gaat. 1200 watt seconde. Vroeger kwam men niet verder dan 400/500 watt seconde flitsers. En nu komt er gewoon 1200 watt seconde uit een stevige accu. Het is echt een wonder der techniek. IK kan dit heel erg waarderen. Juist omdat ik al zo lang fotografeer. Ik weet hoe het vroeger was en zie wat Godox nu mogelijk maakt. Het is bijna een mirakel. Als dit soort flitsers toen hadden bestaan?! Wauw wat zou het fotografische leven een stuk makkelijker geweest zijn. Vroeger moest je aggregaten meenemen om dit soort vermogens te kunnen voeden met elektriciteit. Aggregaten om de flitsers aan te sluiten maar ook stroom aggregaten. Om de aggregaten van de flitsers überhaupt te kunnen voorzien van stroom. En dat zit allemaal nu in een accu.

Als je een Godox AD 1200 Pro koopt koop je in feite heel veel gemak. Heb je vermogen nodig dan heb je het. Moet er een klein flitsje komen dan kan dat ook. De bediening is precies hetzelfde als bij alle ander Godox flitsers. Je hoeft daarvoor geen handleiding te lezen.
Stacks Image 122

Hier het bediening paneel. Het komt allemaal op hetzelfde neer als bij iedere andere Godox flitser. Ik ga het verder niet uitleggen.

Stacks Image 126
Alles wordt geleverd in de hierboven getoonde rolkoffer. Alles past er perfect in. En je kan zelfs nog iets meer meenemen. Ideaal en in zijn totaliteit niet heel erg zwaar. Rollen met de koffer? Hmmm wieltjes zijn iets aan de kleine kant. Op een goede vlakke ondergrond zou ik het wel doen. Maar niet op alle hobbelige ondergronden die we hier hebben. Dan til ik hem liever.

Dan kom ik op het enige minpuntje van het totale Godox AD 1200 Pro uit. Zie je die hendel bovenop de koffer eruit steken? Die is zo kort!!! Daar kan een smurf nog niet eens wat aan hebben. Veel en veel tekort. Maar dit is dan het enige minpuntje.
De bediening van de Godox AD 1200 Pro is zoals bij alle andere flitsers;

  • Maximale synchronisatie 1/8000 e sec.
  • Groep A,B,C,D,E
  • Werkt met Nikon, Canon, Sony, Olympus, Panasonic en Fuji
  • Heekl ergs terk instel licht
  • Ongeveer 300 maximale flitsen op vol vermogen (meer kan)
  • Zeer snelle herlaad tijd door het enorme vermogen
  • Standaard Bowens vatting
  • Werkt met Xpro, X2 en X1 triggers van Godox

En wat maak je daar dan mee?

Mijn eerste voorbeeld is gek genoeg een studio voorbeeld. Ik moest met mijn Hasselblad een enorme scherptediepte verkrijgen. Ik had F/20 nodig. Anders kreeg ik onder en boven niet scherp. Dat komt ook omdat Hasselblad een midden formaat camera is. En hoe groter de beeldsensor des te minder de scherptediepte wordt. Je moet daarmee vaak een hogere F waarden kiezen. F/20 was heel erg nodig. Maar daar komt het probleem…. dat kan geen enkele flitser aan vermogen leveren. Wel de 1200 Pro. Het is een enorme bak licht voor ogenschijnlijk een niet al te ingewikkelde foto. Maar dat diafragma moest zo achterlijk hoog. Zonder de AD 1200 Pro had ik deze foto niet kunnen maken met mijn Hasselblad. Wel waarschijnlijk met een full frame camera. Dan had ik op F/14 wel voldoende geweest. Dit kan ook de betekenis zijn van het hebben/kopen van een zeer krachtige flitser.
Stacks Image 165

Nu een voorbeeld waarbij de AD 1200 buiten gebruikt wordt over een grote afstand. Hieronder.

Stacks Image 171
Stacks Image 176
Moeilijkere foto's dan bovenstaande zijn eigenlijk niet te bedenken. Iedereen moet er mooi op, en er leuk op als het even kanen dan ook nog graag met mooi licht. Dat is een enorme worsteling.

Mooier dan dit kan ik het met z'on grote groep niet maken. Het grootste probleem zit echter in dat het zoveel mensen zijn. Als ik het echt mooi wil maken dan moet ieder persoon zijn/haar eigen flitser krijgen. Dat gaat niet. Dus doe ik het per groep mensen. De vijf groepen die aan te sturen zijn met een Godox trigger worden allemaal gebruikt en soms wel dubbel. Dus meerder flitsers in één groep.
De flitsers wil ik uiteraard niet in beeld hebben. Ze moeten buiten beeld blijven. Dus de afstanden waarover te flitsen worden groot bij zo'n enorme groep mensen. Al het licht komt ditmaal van rechts. Het grootste probleem voor mij en de flitsers wordt dan hoe de vijf mensen helemaal links te bereiken met het flitslicht? Je zou denken dan zet je toch links een flitser neer? Maar dat doe ik niet. Dan wordt het nog lelijker want dan komt het licht van twee kanten. En dat kan niet. Daar wordt het niet mooier van ondanks dat de vijf mensen links met ene flitser van links wel makkelijker te flitsen zijn.

Mijn AD 1200 Pro staat dus ook helemaal rechts. Het licht moet dan vervolgens wel over een meter of 12 naar die mensen toe reiken. En dat is waar je een AD 1200 Pro heel erg goed voor kunt gebruiken. Licht wat over een grote afstand moet reiken. Echt niet altijd voor een schaars geklede dame boven op een berg die een beetje geitachtig staat te lachen en de stoepjes uithangt. Dat is allemaal zo cliché. Ja, met een AD 1200 kun je zo goed over de zon heen flitsen heet het dan. Ja dat moet ik hier ook. Maar niet op anderhalve meter afstand maar op 12 meter en met maar liefst 5 mensen. Dat is het echte werk. Al die rare Youtube filmpjes geven je geen goed beeld waarvoor een Godox AD 1200 Pro voor gemaakt is. Ja, je kan er ook op korte afstand schaars geklede dames mee fotograferen tegen de zon in. Maar dat kan ook met een veel kleinere flitser. Het is effect bejag. Hier krijg je een zoals gebruikelijk van mij een geheel andere uitleg.

Tijdens deze opname zat er een Godox RTF 14 op de Ad 1200 Pro om het licht nog verder te laten reiken.
Met de tijd zal ik nog wel meer voorbeelden plaatsen en uitleggen. Ik blijf deze test updaten.

Beoordeling:

Het is een machtig mooie en sterke flitser. Lang niet iedereen heeft deze nodig. Deze flitser is slechts voor enkelen en alleen als je al meer Godox flitser bezit. Juist doordat je ook de flitscapaciteit in combinatie moet zien te gebruiken met je andere flitsers. En door de prijs die ongeveer 1700 euro is deze flitser niet voor iedereen geschikt.. Op zich voor wat het kan en levert nog steeds niet duur, maar toch wel veel meer geld vergeleken met de prijs van een AD 200 Pro.

De draagbare power van 1200 watt die je relatief gemakkelijk mee kunt nemen is een ongelofelijk iets. Decennia lang heb ik in de studio staan werken met flitsers met nog niet eens de helft van de power, met grote aggregaten die een meervoud kostten. En nu is het goedkoper, krachtiger en het kan nog mee naar buiten ook. Als ik er langer over nadenk is het echt bizar!

Resumé:

De krachtigste en meest bizarre flitser die je kunt kopen.
Prijs:
Vermogen:
Kwaliteit licht:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
10+
9.5
9.0
9.0
Beoordeling: 9.0
Waarom geef ik advies?
Ik wil je helpen en adviseren omdat ik denk dat ik na 42 jaar fotografie er wel kijk op heb. Wat doet er toe en wat doet er niet toe. Ik kijk ook anders naar producten dan alle Youtube kanalen en bloggers en vloggers. Vaak hebben ze commerciële belangen bij wat ze zeggen of schrijven. Ik totaal niet. Geen enkele. Behalve dan dat ik je probeer te helpen iets goeds voor je geld te kopen. En nog beter, je voor een miskoop te behoeden.